Busbekogelingen Amersfoort

In 2015 werden in Amersfoort bussen bekogeld met stenen. Naar aanleiding daarvan vroeg de VVD in zowel Amersfoort als in de Provincie om actie. Verantwoordelijk VVD gedeputeerde Verbeek-Nijhof startte een proef met cameratoezicht buiten de bus. Dat kon niet zomaar. Er zijn juridische haken en ogen om in de buitenruimte te filmen.

Proef
De proef startte in mei 2016. De looptijd was een half jaar, dus vorige maand zijn de buitencamera’s uitgezet. Er waren geen incidenten tijdens de proef. Het is natuurlijk niet aantoonbaar dat dit door de proef komt. Wat wel bleek uit het juridisch onderzoek was dat buitencamera’s alleen mogen “met reden en tijdelijk”. Omdat er geen strafbare feiten waren in de proefperiode is de bruikbaarheid van de beelden niet tot in de rechtzaal getoetst. Wel weten we dat in het donker vanuit een rijdende bus de beelden van mindere kwaliteit zijn.

Stap in goede richting
De VVD ziet voordelen van de proef. De samenwerking met de bus en de politie is versterkt. Daar gaat nog meer aan gewerkt worden omdat tijdens de proef procedures en protocollen geoefend werden. De ervaringen daarmee leveren verbeterpunten op. De VVD zet zich in voor de veiligheid van reizigers en het buspersoneel.