Knooppunt Maarsbergen ontward

Het verkeer bij Maarsbergen gaat straks onder het spoor door. Nu staan dagelijks files op het kruispunt in het dorp omdat de spoorwegovergang vaak dicht is. Daar hebben de bewoners last van: geluid en luchtvervuiling. Ook is de reistijd voor mensen die naar hun werk moeten veel langer dan zou hoeven. De N226 wordt verlegd om de doorstroming en de veiligheid te verbeteren.

Besluit nemen om samen verder te kunnen werken

Ondanks dat er nu geluidsoverlast en luchtverontreiniging is, maakt een aantal bewoners van Maarsbergen zich zorgen over de gekozen oplossing. Terwijl het project bedoeld is om de veiligheid bij de overweg maar juist ook de leefbaarheid voor de bewoners te vergroten. Door de nieuwe milieuregels moet de aanleg van de nieuwe weg voldoen aan strengere eisen voor lucht en geluid. Er zullen dus maatregelen genomen worden die de overlast beperken. Die overlast moet daarmee lager worden dan die nu is op het kruispunt. Omdat diverse bewoners actief hebben meegedacht over de oplossing en met passie hun eigen voorkeuren promoten, was het niet makkelijk om tot een besluit te komen. De VVD vindt het daarom belangrijk dat er nu een besluit wordt genomen. En het voorstel is dan de beste oplossing om in de gegeven situatie met elkaar verder te kunnen werken aan een oplossing voor de huidige overlast.

Goede inpassing in het landschap

Omdat het project een groot deel van de weg op de schop neemt is er een kans om ook landschappelijk aanpassingen te maken. De landschapsspecialisten van de Provincie gaan met de bewoners op zoek naar de mogelijkheden om de ruimte die ontstaat te verfraaien. Woordvoerder Willem Joustra rekent erop dat met het geld dat beschikbaar is hiervoor veel extra’s kunnen worden gemaakt. Hij hoopt dat de inwoners op deze manier betrokken kunnen blijven en ook echte invloed merken van hun inspanningen. De leefbaarheid in het dorp moet er op vooruitgaan. En volgens de VVD kan dat, waarbij ook verkeersknelpunten elders in de provincie kunnen worden aangepakt.