Controle zwartrijders aangescherpt

De controle op zwartrijders in de sneltram is aangescherpt. Statenlid Willem Joustra stelde op 11 januari vragen over de kosten van zwartrijden. Toen bleek dat er jaarlijks 12 miljoen euro aan belastinggeld nodig is om de trams te laten rijden. Het AD van 13 februari meldde dat door de controles dit 2 miljoen minder kan zijn.

 

Veiliger

“De controles werken blijkbaar, daar zijn we blij mee. Dit is een mes dat aan twee kanten snijdt: Als mensen gewoon betalen voor de tram hoeft er minder belastinggeld bij. Daarnaast is zwartrijden vaak gerelateerd aan agressie in het openbaar vervoer. Minder zwartrijders is dus minder belasting en meer veiligheid.”

 

Meer reizigers Uithoflijn?

Terugdringen van zwartrijden kan de tram niet kostendekkend maken. De inkomsten van de ov-chipkaart zijn maar de helft van wat de tram kost. Zelfs al zouden de 12% zwartrijders betalen voor de rit. De VVD overweegt nadere toelichting te vragen over de tientallen miljoenen kostende Uithoflijn. Hier worden grote reizigersaantallen verwacht. Als er niet zwart gereden wordt, is er misschien kans dat de tram rendabel wordt.