VVD op bezoek bij Machinehandel Lekkerkerker

Op vrijdag 12 februari bracht de VVD een bedrijfsbezoek aan Lekkerkerker in Lopik. Aanwezig waren Zohair el Yassini, Ron van Reenen en Jacqueline Vaessen van de VVD fractie in Provinciale Staten Utrecht, wethouder Johan van Everdingen van de Gemeente Lopik, raadsleden van Lopik Hugo van Amerongen, Margriet van Delft en Nick  Kramer, bestuursleden VVD Lopik Marijke Salters en Denise van Holstein. Zij werden bij Lekkerkerker ontvangen en rondgeleid door Niels Lekkerkerker, huidige directeur en zoon van de oprichter Kees Lekkerkerker.

 

Het ontstaan van de machinehandel is een bijzonder verhaal. In 1980 begint Kees Lekkerkerker met het maken van kaas. Hij innoveert er lustig op los en komt op de markt met brandnetelkazen, kruidenkazen etc. Allemaal naar eigen recept. Hij breidde uit met een melkverwerkingsfabriek (allereerst voor verwerking van eigen melk). Voor die fabriek had hij machines nodig en die wilde hij graag gereviseerd kopen, dat bleek een gat in de markt, want die bleken er niet te zijn. Als laatste loot aan het bedrijf werd smeltkaasbedrijf Lebo toegevoegd, eigenlijk ontstaan omdat een partij mislukt kaas verwerkt moest worden.

 

Het bedrijf is gespecialiseerd in het opkopen van tweedehands machines en deze weer dusdanig opknappen dat ze "as good as new" het bedrijf weer verlaten. Hiermee wordt verspilling tegengegaan, duurzaamheid is dan ook een balngrijk thema binnen het bedrijf.

 

Niels en Mariska Lekkerkerker hebben inmiddels de dagelijks leiding overgenomen van de oprichter. Die blijft aan het bedrijf verbonden, niet alleen in de Raad van Toezicht, maar ook bij het in het buitenland speuren naar nieuwe machines en bij het ontwikkelen van nieuwe producten.

 

De VVD bestuurders hebben met Niels van gedachten gewisseld over de toekomst van het bedrijf. Tevens hebben zij een prachtige rondleiding gehad. Het was een nuttige discussie en een inspirerende middag waarin de kracht van het midden en kleinbedrijf en familiebedrijven duidelijk zichtbaar was.