Banen voor na Covid-19

Door Rijk, provincie en gemeenten wordt op dit moment hard gewerkt om ondernemers te helpen deze Corona-crisis door te komen. Om ondernemers en inwoners te helpen, heeft provincie Utrecht ook 15 miljoen euro apart gezet – naast het geld dat bijvoorbeeld al voor de cultuur- en erfgoedsector is bestemd. Vanuit die reserve kan wendbaar worden gereageerd op vragen die vanuit de samenleving opkomen. De VVD-fractie in Provinciale Staten vindt dat dit geld vooral moet worden gebruikt om banen en bedrijven te behouden en mensen aan (nieuwe) banen te helpen. 

Vuelta als hulpmiddel voor evenementensector en horeca 

Toen de start van wielerwedstrijd de Vuelta in de provincie Utrecht in 2020 door Covid-19 niet kon doorgaan, hebben ondernemers zich ingezet om deze in 2022 te organiseren. Dat kan, maar dat vraagt ten opzichte van het al eerder beschikbaar gestelde budget een extra investering. Een deel van het budget is immers al uitgegeven aan de voorbereiding van 2020. Ondernemers hebben bekeken wat behouden kan worden en wat nieuw en aanvullend moet worden gedaan. Door Gedeputeerde Staten werd voorgesteld om die extra investering vanuit de Covid-reserve beschikbaar te stellen. Hoezeer we het de horeca- en evenementensector gunnen, de VVD-fractie heeft kritisch doorgevraagd op het ‘banen-effect’: zorgt dit er nou voor dat banen behouden blijven of er nieuwe banen komen? Van andere ondernemers vragen we immers ook onderbouwde plannen die vervolgens getoetst worden. Het blijft belastinggeld dat door ons allemaal is opgebracht, en met het geld zouden we ook andere ondernemers kunnen helpen. Bij de derde keer vragen kwam er een acceptabele onderbouwing vanuit Gedeputeerde Staten. Wij hebben ingestemd met de bijdrage 250.000 euro … 

Covid-geld is er voor ondernemers en inwoners, niet voor de Provincie zelf 

….maar niet dan nadat een amendement van de VVD-fractie was aangenomen om de 50.000 euro personeels- en proceskosten van de ambtelijke organisatie hiervoor niet uit de Covid-reserve te financieren. Woordvoerder Arthur Kocken: “Als de provinciale organisatie tekort komt voor dit evenement, dan moeten er door Gedeputeerde Staten keuzes worden gemaakt in de budgetten en in wat de provincie doet. De Covid-reserve is er om ondernemers en inwoners te helpen.” De Vuelta-organisatie krijgt dus het bedrag waarom ze vroeg en we hebben 50.000 euro behouden om ondernemers en inwoners mee te helpen.