Een snelle actie voor hard getroffen Leersum, Maarsbergen en Valkenheide

Het is vandaag 15 september, bijna 3 maanden na de grote natuurramp in Leersum, Maarsbergen en Valkenheide. Op 18 juni heeft een heftige valwind duizenden bomen verwoest. Bossen en buitenplaatsen liggen er troosteloos bij. Wij hebben in juni meteen gepleit om een noodfonds op te richten. Hierin zou de provincie geld moeten stoppen. Dan zou er snel aan herstel gewerkt kunnen worden.

Vandaag vroegen wij: wat is er tot nu toe gebeurd? Het college antwoordde dat er een brief gestuurd is naar Den Haag, dat er overleg is gevoerd met de gemeente en het ministerie van Binnenlandse Zaken, met de natuurbeheerders, met de particulieren die getroffen zijn, dat er analyses gemaakt worden, inventarisaties. En, dat de schade nog erger is dan in eerste instantie gedacht.

Wij merken dat het college de schade serieus neemt. Toch vinden wij dat er té lang en té veel gepraat wordt. Er moet meer worden gedaan! Bomen komen niet terug door te blijven praten. Daarvoor moeten we aan de slag. Daarom hebben wij vandaag het volgende gezegd:

  • Stop met praten en ga aan de slag
  • De provincie moet niet wachten op anderen, maar zelf de eerste stap zetten
  • Alle overheidslagen moet bijdragen, óók de provincie. De provincie hoeft niet te wachten tot ze precies weten hoe veel het gaat kosten. Ze kunnen nu ook al een eerste bedrag op tafel leggen.

We blijven ons hard maken voor Leersum, Maarsbergen en Valkenheide, voor de natuur. En zullen blijven aandringen op snelle actie.