Geblunder tramlijn leidt tot spoeddebat

De opknapbeurt van de tramlijn van Utrecht Centraal naar Nieuwegein en IJsselstein heeft flinke vertraging opgelopen door geblunder met een vergunningsaanvraag. Provinciale Staten heeft de Randstedelijke Rekenkamer laten onderzoeken hoe dit kon gebeuren. De conclusies waren dermate ernstig dat direct na het kerstreces een spoeddebat werd gehouden

"Een ezel stoot zich in het algemeen geen twee keer aan dezelfde steen" zei VVD woordvoerder Baerte de Brey tegen de gedeputeerde over het tramdebacle. Uit het Rekenkamerrapport blijkt dat de provincie Utrecht weinig heeft geleerd van de fouten die zijn gemaakt bij de aanleg van een andere tramlijn, de Uithoflijn. Deze keer werd bij een opknapbeurt een verkeerde veiligheidsvergunning aangevraagd. Dat zorgde voor een maandenlange vertraging.  

De vergelijking met de Uithoflijn is dat cruciale informatie weggehouden werd. Gedeputeerde Arne Schaddelee (ChristenUnie) bood excuses aan voor de gemaakte fouten, maar denkt ook dat de provincie een "lerende organisatie" is. Wat betreft de VVD moet er dan hard geleerd worden, want onze provincie heeft grote ambities op ov-gebied heeft, zoals de mogelijke aanleg van een metrolijn. Een motie van afkeuring werd breed én door de VVD gesteund, maar haalde geen meerderheid.

Reiziger de dupe 

Ondertussen is de reiziger de dupe van de falende organisatie. Verschillende partijen pleitten tijdens het debat voor een ruimhartige compensatie voor de periode dat reizigers gebruik moesten maken van busvervoer vanwege de vertraging in de werkzaamheden. Deze compensatie gaat er komen in de vorm van een periode gratis reizen voor getroffen reizigers.