Principebesluit inrichten provinciale beheerorganisatie Trambedrijf

Na een al eerder aangenomen motie heeft de provincie een zorgvuldig en afgewogen proces doorlopen om te komen tot een principebesluit over de oprichting van een toekomstig trambedrijf op afstand van de provinciale organisatie. Een ontwikkeling die past bij een nadere focus op kerntaken van de provincie en bij een specialistisch trambedrijf dat zich volledig kan richten op haar operationele bedrijfsvoering. Een ontwikkeling waar de VVD in beginsel een voorstander van is.

Toch zijn er in dit stadium ook nog wel enkele bedenkingen. Want er bestaan nog onduidelijkheden en risico’s waarvoor nu voorwaardelijke aannames gelden die nog nader getoetst moeten worden. Ook de ondernemingsraad van de provincie heeft haar zorgen hierover geuit. De onzekerheden houden verband met de materiële impact en de mogelijke financiële gevolgen van een toekomstig trambedrijf als aparte juridische entiteit met 100% aandeelhouderschap door de provincie.

Daarom hebben wij een motie ingediend om op termijn definitief te kunnen besluiten over de verdere uitwerking van de beheerorganisatie en niet slechts wensen en bedenkingen te kunnen uiten naar aanleiding van een ontwerpbesluit van het college. Hiermee houden we grip op het proces in lijn met onze kaderstellende en controlerende taak. Onze motie is met meerderheid van stemmen aanvaard.