Voortgang formatiegesprekken

De VVD gaat mee in het advies van de verkenners Floor Vermeulen en Cees van Eijk om te proberen tot een akkoord te komen tussen VVD, GroenLinks, PvdA, CDA en D66.


Overigens is iedereen, dus ook niet VVD-leden, welkom om op 27 juni vanaf 21.00 in een borrelsetting (met haringhappen!) door de Statenfractie bijgepraat te worden over de formatie.


Locatie: Restaurant De Mandemaaker, Kerkstraat 103, 3751 AT Bunschoten-Spakenburg


In de maand mei hebben de informateurs onderzocht met welke partijen het mogelijk is tot een meerderheidscoalitie in de Provinciale Staten van Utrecht te komen. Het is daarbij belangrijk op te merken dat de kiezer in onze provincie een ingewikkelde uitslag aan de politiek heeft meegegeven. 


Tot onze teleurstelling is het niet mogelijk gebleken om tot een variant te komen waarin de grote verkiezingswinnaar BBB plaats zou nemen. De combinatie van GL, VVD, CDA, PvdA, D66 samen met SGP en ChristenUnie had voor ons ook op geloofwaardige wijze recht gedaan aan de verkiezingsuitslag en de door ons zo gewenste balans tussen stad en platteland in het provinciebestuur. 


fractievoorzitter André van Schie: “Omdat het niet lukte een college te vormen met een breed draagvlak wilden wij graag verder praten met partijen die inhoudelijk dicht bij de VVD liggen. Daarom hebben we er niet voor gekozen nog meer partijen uit te nodigen.”


We denken niet dat het een eenvoudige formatie gaat worden, maar de gesprekken verlopen gelukkig in goede sfeer. De VVD wil nu graag snel vooruit om te doen wat nodig is voor Utrecht. 


Gezien de krappe meerderheid van 25 van de 49 zetels zullen de 5 partijen goed moeten samenwerken met de overige 10 fracties in Provinciale Staten. Daarom gaan we voor een akkoord op hoofdlijnen, waarbij op belangrijke onderwerpen zoals stikstof, de toekomst van de agrarische sector en het landelijk gebied naar zo breed mogelijke steun, niet alleen in de Staten, maar ook in de samenleving gezocht zal worden. 


Wij gaan de uitdaging om tot een krachtdadig provinciebestuur te komen waarin alle Utrechtse burgers zich kunnen herkennen graag aan. We zijn heel blij dat Floor en Cees als formateurs onze partijen willen helpen met het gesprek op de inhoud.