VVD provincie Utrecht blij met coalitieakkoord "Aan de slag voor Utrecht"

De VVD provincie Utrecht heeft de afgelopen weken stevig onderhandeld over het akkoord dat nu voor ons ligt. We zijn trots op wat we op het gebied van onder meer infrastructuur, woningbouw, energie, economie en het landelijk gebied bereikt hebben.

 

Utrecht snel en veilig van A naar B

We investeren de komende tien jaar 400 miljoen Euro EXTRA in mobiliteit. Na vier jaar stilstand brengt de VVD weer beweging in autobereikbaarheid, maar investeert ondertussen ook in betere fietspaden en meer openbaar vervoer in kleine kernen en het landelijk gebied. Knelpunten in provinciale wegen pakken we voortvarend aan, we rijden 80 waar het kan maar 60 waar het voor de veiligheid noodzakelijk is. We onderzoeken of aanpak van de A27 zonder verbreding van de bak bij Amelisweerd mogelijk is, daarbij houden we wel vast aan de eis dat goede en veilige doorstroming geborgd blijft. Om hierbij te helpen investeren we fors in de ring Utrecht, deze investeringen zijn ook noodzakelijk om nieuwe woongebieden zoals de A12 zone en Rijnenburg mogelijk te maken en onze economische vitaliteit te versterken. Liberalen geloven ook in duurzame mobiliteit: onze bussen worden emissievrij, en we verbeteren de laadinfrastructuur voor elektrische fietsen en auto's.

 

Sneller meer huizen bouwen

Utrecht is en blijft een aantrekkelijke provincie om te wonen en werken. De bevolking groeit. Daarom maken we de komende vier jaar vaart met de woningbouw: meer buitenstedelijke nieuwbouwlocaties, zo snel mogelijk bouwen in Rijnenburg en ruimte voor flexwoningen.

Naast 20-25.000 woningen in Rijnenburg (wat ons betreft al voor 2035) zetten we in op 10.000 woningen per jaar extra, waarbij er ook weer meer buiten stedelijk gebied gebouwd mag worden. Om dat mogelijk te maken wordt op ons initiatief de omgevingsvisie en -verordening aangepast zodat gemeenten meer ruimte krijgen voor woon- en werklokaties.

Het blijft mogelijk voor kleine kernen om een straatje erbij te bouwen en voor een extra buurtje versoepelen we de mobiliteitsanalyse. Voor extra wijken bieden we gemeenten de mogelijkheid om goed te motiveren waarom dat echt mogelijk is.

We zetten in op groei van de werkgelegenheid en zorgen voor voldoende werklocaties, vooral als dat nodig is voor bedrijven die willen doorgroeien in onze regio of moeten verplaatsen voor woningbouw. We investeren in het MKB en in een goede aansluiting van onderwijs op de arbeidsmarkt.

 

Toekomstperspectief voor het landelijk gebied

Op het gebied van natuur en landbouw hebben we bereikt dat het uitgangspunt is dat boeren zelf de regie houden over hoe ze hun bedrijfsvoering willen aanpassen, verplaatsen of beëindigen. Een gezond economisch toekomstperspectief voor het landelijk gebied is het streven. Voor wat betreft stikstofreductie houden we vast aan de geldende wettelijke doelen, oftewel 2035 als einddatum.

We nemen de tijd om samen met agrarisch ondernemers op zoek te gaan naar de voor hun situatie best passende oplossing. Daartoe behoren, naast verplaatsing of extensivering, nadrukkelijk ook bewezen en juridisch houdbare technische oplossingen. Eerlijke vergoedingen en langjarige contracten voor agrarisch natuurbeheer vormen ook een belangrijke oplossingsrichting.

Van gedwongen uitkoop zal tot 2025 sowieso geen sprake zijn. De voorwaarden hoe na 2025 eventueel onteigening als instrument kan worden ingezet laten we aan Provinciale Staten. In de zeldzame gevallen waar dat onontkoombaar lijkt is het besluit hierover altijd aan de Staten.

We creëren toekomstperspectief voor boer en natuur en bij het reduceren van de stikstofuitstoot hebben alle uitstoters hun aandeel te leveren, dus ook industrie en mobiliteit.

Een veilig en leefbaar landelijk gebied staan voorop. Op voormalige boerenerven geven we meer ruimte voor nieuwe economische activiteiten dan nu het geval is. Hiermee blijft de economische vitaliteit van het landelijk gebied op peil én verlagen we het risico op het ontstaan van ondermijnende activiteiten.

Voor een veilig landelijk gebied kijken we met de Veiligheidsregio Utrecht naar het voorkomen en zo goed mogelijk bestrijden van natuurbranden.

 

Aanzienlijk investeren voor betaalbare energie

Op initiatief van de VVD wordt er flink geïnvesteerd in de versnelling van de energietransitie. Deze investering is mede gericht op het aantrekken van landelijk en Europees budget. Het oplossen van netcongestie is daarbij topprioriteit. Om bij te dragen aan de financiering van de uitbreidingen van het elektriciteitsnet wordt de provincie publiek aandeelhouder van Stedin zodat zij woningen en bedrijven ook in de toekomst kunnen aansluiten op het elektriciteitsnet.

Om ook na 2030 voldoende duurzame energie te realiseren, onderzoeken en bespreken we alle mogelijkheden. We blijven werk maken van aquathermie en diepe geothermie. We volgen de ontwikkelingen op het gebied van kernenergie en andere alternatieve bronnen.

 

Gemeenten aan zet!

Als het gemeenten komend jaar lukt om aantoonbaar te maken dat ze ook met enkel zon hun afspraken (2,4 terrawattuur) uit de regionale Energiestrategieën (RES 1.0) kunnen halen dan vervalt de noodzaak voor de plaatsing van windturbines. Zo houden gemeenten zelf de regie over de manier waarop ze hun aandeel aan de energietransitie leveren.

De provincie ondersteunt natuurlijk in die zoektocht door nu direct onderzoek te doen naar haalbaarheid (PlanMER voor windturbines), aansluitbaarheid op het electriciteitsnet (Stedin) en de mogelijkheid voor 50% lokaal eigenaarschap van omwonenden.

Alle potentiële locaties voor zon en wind opwek uit het onderzoek bespreken we vervolgens aan de regionale tafels, daar waar de verantwoordelijkheid ligt. Gemeenten krijgen daarna 6 maanden de tijd om hun plannen concreet (besluit gemeenteraad) te maken. Of zij pakken zelf de locaties op of de provincie kan hier een rol in spelen voor de windturbinelocaties. We streven gezamenlijk naar consensus en goede ruimtelijke spreiding. Gemeenten die zelf de rol van bevoegd gezag oppakken ondersteunen we daarbij.

We staan achter de doelstellingen van de RES 1.0 voor de opwek van duurzame elektriciteit met zon en wind in 2030. Hiervoor zijn voldoende concrete plannen noodzakelijk. Pas als gemeenten niet kunnen voldoen aan de eerder door henzelf gemaakte RES-afspraken zal de provincie locaties aanwijzen voor windturbines. Wij zijn terughoudend met de inzet van dit provinciaal projectbesluit, maar beseffen dat dit uiteindelijk noodzakelijk kan zijn om de RES-biedingen na te komen. Hier zij wij eerlijk en duidelijk over naar onze partners.

Het provinciaal projectbesluit is er enkel op gericht om, aanvullend op de plannen die gemeenten zelf oppakken, voldoende windenergie te realiseren om het totale bod van 2,4 TWh zon en wind uit de RES 1.0 te realiseren.


Solide financiën

De VVD is heel blij dat in dit coalitieakkoord afspraken zijn gemaakt om te investeren. De komende jaren gaan we de provincie klaar maken voor de toekomst door wegen, fietspaden en Openbaar vervoer aan te leggen. Ook gaan we investeren in recreatie, groen en energie-infrastructuur. Dat alles doen we met een robuuste begroting en zonder de belastingen verder te verhogen. We hebben afgesproken dat de belastingen alleen voor inflatie gecorrigeerd mogen worden.

 

De juiste economische keuzes

Ook op economisch vlak bevat dit akkoord goed nieuws. Zo hebben we in het akkoord opgenomen dat er meer ruimte moet komen voor bedrijventerreinen. We intensiveren het innovatiebeleid en zorgen dat innovaties ook makkelijker toegankelijk worden voor kleine bedrijven. We hebben speciaal oog voor de MBO'ers in onze provincie. Het mes snijdt daar aan twee kanten: we bieden hen betere perspectieven en bedrijven krijgen daardoor goed geschoolde vakmensen waarmee ze succesvol kunnen ondernemen en groeien.

 

Bestuursstijl

Als middenbestuur nemen we de lokale én de landelijke democratie serieus. We handelen open, eerlijk en transparant en zijn een betrouwbare partner voor onze gemeenten. We denken niet in hokjes of afgegrensde thema’s maar pakken zaken integraal, regio- en opgavegericht aan. We zijn als provinciebestuur consensusgericht en streven naar een prettige, menselijke sfeer.

 

Sociale agenda

We zijn een provincie waar iedereen mee kan doen. Bijvoorbeeld bij recreatie, digitalisering en de fysieke toegankelijkheid van de openbare ruimte zorgen we dat fysieke, sociale en digitale drempels zoveel mogelijk worden weggenomen en dat voorzieningen op orde zijn.

Op dit moment worstelen gemeenten en Rijk met de grote instroom aan asielzoekers en de huisvesting van statushouders. We willen niet dat deze mensen op straat slapen en helpen gemeenten bij het organiseren van voldoende (tijdelijke) opvang en huisvesting. Belangrijke pijlers daarin zijn draagkracht en draagvlak van de gemeenten. We zetten ons samen met de gemeenten in voor voldoende huisvesting voor mensen in een kwetsbare positie (maatschappelijke opvang, beschermd wonen), woningen voor senioren en woon-zorg-concepten.

 

Recreatie, erfgoed en veiligheid

Verder hebben we bereikt dat er ook structureel in het verbeteren van de toegankelijkheid van onze recreatiegebieden en natuur wordt geinvesteerd, onder meer met toiletvoorzieningen en speciale paden voor recreanten met een fysieke beperking. Daarnaast zorgen we ervoor dat ook nieuwe natuur toegankelijk is. Er komen meer BOA’s en er komt ook extra geld voor monumenten en erfgoedparels.

 

Onderhandelaars André van Schie en Vincent Janssen zijn met de rest van de fractie tevreden over het resultaat. Dit coalitieakkoord is veel meer dan een compromis waar we mee kunnen leven. Met dit ambitieuze akkoord maken we onze provincie toekomstbestendig, met plannen die haalbaar en betaalbaar zijn. We zijn trots op wat we als VVD hebben binnengehaald en staan te popelen om te kunnen doen wat nodig is voor een vrij en welvarend Utrecht.

 

Kandidaat Gedeputeerde André van Schie

André van Schie is door de VVD-fractie voorgedragen als kandidaatgedeputeerde mobiliteit, economie, digitalisering en vergunningverlening.

 

Over André van Schie:

André -van de VVD- was de afgelopen 13 jaar volksvertegenwoordiger in de gemeenteraad en in Provinciale Staten en daarmee een boegbeeld voor de liberale politiek in onze provincie. Hij staat bekend om zijn toegankelijkheid en heeft een enorm bestuurlijk netwerk. Daarbij is hij scherp als het kan en genuanceerd als het moet. Hij is creatief, verantwoordelijk en dag-en-nacht in touw om de samenleving een beetje beter te maken. Hij is iemand die zelf ook het goede voorbeeld geeft als het gaat om maatschappelijke vraagstukken. Zo isoleerde hij zelfstandig zijn huis, pakte hij eens een fietsendief in de kraag en is hij sinds maart 2022 gastheer voor drie Oekraïense vluchtelingen. 

Van Schie zal in de fractie worden opgevolgd door Edgar Peer uit Vinkeveen. Peer is in het verleden wethouder in Amsterdam geweest en wil zich nu in de Staten graag inzetten voor de belangen van bewoners van het buitengebied. Vincent Janssen uit Amersfoort is gekozen als de nieuwe fractievoorzitter van de zeskoppige liberale fractie. Vincent woont vanaf 2016 in Amersfoort. Voordat hij in Amersfoort woonde, was hij gemeenteraadslid en fractievoorzitter in Oegstgeest (ZH). Vanaf 2019 zit hij in Provinciale Staten van Utrecht. In de fractie is hij woordvoerder financien en economie. In 2021 en 2022 stelde hij samen met de fractie een eigen begroting op, de Toekomstbegroting. In het dagelijks leven adviseert Vincent overheden over financiele vraagstukken. Vincent is een gedreven politicus met een no-nonsense stijl. Naast politiek en gezin zijn lezen en tennis zijn grote hobby’s.