Met drie landbouwdebatten achter elkaar stond de Statenvergadering van 26 juni aardig in het thema van het landelijk gebied.
Na vijf jaar vragen is het eindelijk gelukt een stikstofbank in het leven te roepen. Toen kort na de stikstofuitspraak in 2019 Juliëtte namens de VVD fractie hierom vroeg, werden we glazig aangekeken en werd het idee aan de kant gezet door de voormalig gedeputeerde. Nu vijf jaar later staat ie er en is het dus mogelijk de stikstof depositie te verdelen langs de provinciale thema’s. Allereerst ruimte naar de PAS-melders, die volgens ons liever gister dan vandaag gelegaliseerd moeten worden. Daarna naar de prioritaire provinciale opgaven, waaronder wonen en infrastructuur. We hebben de toezegging binnen dat GS moet rapporteren hoe de afweging per geval wordt gemaakt en waar precies welke stikstofruimte naartoe gaat.
De nota grondbeleid is herzien, waardoor er meer ruimte is een actief en strategisch grondbeleid te voeren met oog op de transities in het landelijk gebied en om de gebiedsprocessen te ondersteunen en faciliteren.
De kaderstellende notitie voor het UPLG, Utrechts Programma Landelijk Gebied, is vastgesteld met een aantal belangrijke aanpassingen en aanvullingen. De VVD heeft een motie van de SGP mede ingediend die het borgen en inzetten van innovaties nadrukkelijk onderdeel maakt van het programma. Dat is nodig, omdat wij vinden dat het gaat om het halen van de doelen en niet om het opleggen aan boeren en andere partijen hóé dat precies zou moeten. Daarnaast hebben wij het amendement familiebedrijven van de SGP gesteund dat zorgt dat bij alle maatregelen wordt geborgd dat deze behapbaar moeten zijn voor (kleinschalige) familiebedrijven. Hiermee gaan wij voor een leefbaar landelijk gebied, inclusief biodiverse natuur en een economisch sterke landbouw!