Akkoord van Rijnenburg
Deze maand is het akkoord van Rijnenburg getekend door alle belangrijke partners: de Rijksoverheid (ministeries I&W en VRO), provincie, gemeente, waterschap en het consortium van grondeigenaren. Dat betekent dat dit nieuwe stadsdeel er na 20 jaar praten echt gaat komen. Het is een belangrijk punt waar we de provinciale verkiezingen mee ingingen en wat we konden binnenhalen bij de onderhandelingen voor deze coalitie en ik vind het dan ook een mooi resultaat. Ik vond het ook fijn dat binnen de taakverdeling van het college van gedeputeerde staten mijn collega’s Huib van Essen en Rob van Muilekom net zo hard aan akkoord van Rijnenburg hebben getrokken als ikzelf, het coalitieakkoord is immers voor ons allemaal de basis vanwaaruit we werken. Voor mij is de komende jaren de opdracht om het nieuwe stadsdeel en het gebied “groot Merwede” ook bereikbaar te maken. Bij elkaar 63.000 tot 75.000 woningen en tienduizenden extra werkplekken, waar 150.000 mensen gaan wonen en werken. We bouwen dus een stad van het formaat Den Bosch tussen Utrecht, Nieuwegein, IJsselstein, Montfoort en Woerden. Dat gaat flinke investeringen vragen in de provinciale wegen, het OV en ook het rijkswegennet, een uitdaging maar nodig om al die woningzoekenden in onze provincie het perspectief te bieden op een betaalbare woning!
Werkplekken
We hebben zo’n 150 hectare nieuwe bedrijventerreinen mogelijk gemaakt met het nieuwe programma wonen en werken. Gemeenten zijn nu aan de slag om dat ook te programmeren en uit te geven zodat we de komende jaren de achterstand van de vorige periode kunnen inlopen, omdat de toenmalige coalitie zonder de VVD echt te weinig uitbreidingslocaties mogelijk heeft gemaakt. Daarnaast werken we aan het beter benutten van bestaande bedrijventerreinen en het aantrekkelijker maken van de “werklandschappen van de toekomst” in samenwerking met gemeenten en Rijksoverheid. Bij mijn werkbezoeken zie ik dat het echt nodig is, want op bedrijventerreinen is de maakindustrie en het MKB afhankelijk van nieuwe ruimte voor bedrijfsverplaatsing of uitbreiding om de legpuzzel tussen vraag en aanbod te kunnen maken.

Kantoren
Zoals in ons verkiezingsprogramma stond en dus ook in het coalitieakkoord hebben we het restrictieve kantorenbeleid van de afgelopen jaren geëvalueerd. Daaruit blijkt dat het nodig was, maar dat er nu ook weer meer kantoren kunnen worden gebouwd, zoals de gemeenten al een aantal jaren vragen. We passen nu de regels van de omgevingsverordening aan zodat gemeenten weer kantoren mogelijk kunnen maken. Met de groei van de provincie groeit immers ook de behoefte aan werkplekken en dus ook aan kantoorplekken. Dat is weliswaar anders dan voor corona, maar nog steeds nodig!
Ik ben benieuwd wat de regio’s van mijn voorstellen vinden en verwacht dat we ze bij de volgende aanpassing van de verordening de ruimte kunnen geven waar ze om hebben gevraagd!
Rondweg Veenendaal
Afgelopen maand mocht ik het eerste stukje wegverdubbeling rondweg Veenendaal openen. Begin dit jaar zelf de start gegeven en nu al opgeleverd! Daardoor is de bouw van 1000 woningen in het project Groenpoort mogelijk! Voor het vervolg is stikstofruimte nodig, net als voor de Rijnbrug, we zijn druk bezig dit project volgend jaar ook op de rit te zetten zodat we snel daarna kunnen beginnen de hele rondweg af te maken en de Rijnbrug te verbreden.

Openbaar vervoer weer op 100% vervoerplan
Per 15 december is eindelijk het tekort aan buschauffeurs ingelopen en rijdt het OV in onze provincie weer helemaal volgens het afgesproken vervoerplan en in 2025 kunnen we ook een paar extra wensen invullen. Een punt uit ons verkiezingsprogramma was de weekenddienstregeling van tram 22 naar het Utrecht Science Park (de Uithoflijn). We beginnen nu met alle thuiswedstrijden van FC Utrecht na een aantal succesvolle pilots met FC Utrecht, de Hogeschool Utrecht en de Universiteit Utrecht en gaan dan in de loop van 2025 en uiterlijk in 2026 de hele weekenddienstregeling realiseren. Zo wordt het economisch hart van onze regio ook beter bereikbaar voor de studenten die er wonen en de bedrijven, waaronder de ziekenhuizen. Ik ben daar erg blij mee!
Knooppunt Hoevelaken en spoorvoorziening krijgen zetje uit de tweede kamer!
Ik was al erg blij met de afspraken in het overleg met het ministerie van I&W voor de regio Amersfoort, waarbij we gezamenlijk 100 miljoen investeren in de groei van dat deel van onze provincie. De tweede kamer heeft met de motie Veltman-Kamp (VVD) cs ook nog prioriteit gegeven aan knooppunt Hoevelaken én 10 miljoen per amendement (ook van ons kamerlid Hester Veltman-kamp) beschikbaar gesteld om het spoor te verbeteren zodat de frequentie omhoog en Amersfoort beter bereikbaar wordt. Ik ben erg blij dat de goede samenwerking tussen gemeente, provincies en tweede kamer zo uitbetaalt!