Gezondheid en geluid van windturbines

Bewogen twee weken achter de rug op het gebied van mijn onderwerp de energietransitie. Allereerst zijn we met de commissie Bereikbaarheid en Energietransitie op werkbezoek geweest bij de twee locaties waarvoor de provincie Utrecht nu een projectplan in voorbereiding heeft voor de plaatsing van windturbines.

Vooral het uiteenvallen van de sociale cohesie in Vreeland maakte indruk op mij. De groep die kritisch is op windturbines heeft een krachtige stem. Hierdoor raken diegenen die twijfelen en/of willen meepraten wat naar de achtergrond van het debat. Een onverwacht neveneffect van het handelen van de provincie. Mijn oproep aan allen die te maken krijgen in hun gemeenschap met een dergelijk verschil in standpunten: hou elkaar een beetje heel. Zet elkaar niet onder druk een kant te kiezen en redeneer vanuit je eigen kracht. Dit alles kan bijdragen aan een goed maatschappelijk debat.

 

Inhoudelijke was er zowel op de locatie Vreeland als op de locatie in Oudewater de roep om rekening te houden met de gezondheidsaspecten. Nu riep onze vorige motie daar natuurlijk al toe op. Specifiek vroegen de omwonenden herhaaldelijk aandacht voor het aspect geluid. Tijdens hetzelfde werkbezoek kregen we een informatiesessie van de geluidsexpert van de GGD. Meest recent onderzoek toont aan dat niet alleen de afstand maar ook het type windturbine invloed heeft op de geluidsbelasting in de omgeving.


Vervolgens hebben wij dus tijdens de behandeling van de kadernota afgelopen woensdag samen met UtrechtNU, CDA, D66 en BBB, het college verzocht om bij vergunningverlening en planvorming actief te sturen op de inzet van windturbines met aantoonbaar lagere geluidsproductie en daarbij de best beschikbare techniek én technologische innovaties op het gebied van geluidsreductie te betrekken. Naast het voldoen aan de wettelijke regels over geluid kan deze motie bijdragen aan een extra reductie van geluid voor omwonenden.