Jaarbericht: de hoogtepunten van Baerte de Brey

Terugkijkend op het politieke jaar 2022 is het eerste hoogtepunt dat te binnen schiet het bestuurlijk falen rondom het opknappen van de tramlijn vanaf Utrecht Centraal naar Nieuwegein en IJsselstein. De opknapbeurt van de tramlijn had flinke vertraging opgelopen door geblunder met een vergunningsaanvraag. Provinciale Staten heeft de Randstedelijke Rekenkamer laten onderzoeken hoe dit kon gebeuren. De conclusies waren dermate ernstig dat direct na het kerstreces een spoeddebat werd gehouden.  Uit het Rekenkamerrapport bleek dat de provincie Utrecht weinig heeft geleerd van fouten die zijn gemaakt bij de aanleg van die andere tramlijn, de Uithoflijn. Deze keer werd een verkeerde veiligheidsvergunning aangevraagd. Dat zorgde voor maandenlange vertraging.  Problematisch hierbij was dat cruciale informatie achtergehouden was. Gedeputeerde Arne Schaddelee (ChristenUnie) bood excuses aan, en voegde toe dat de provincie een "lerende organisatie" is. Een motie van afkeuring werd breed én door de VVD gesteund, maar haalde geen meerderheid. 

 

Een ander onderwerp waar we ons als VVD voor zijn blijven inzetten is een goede afwikkeling van de gevolgen van de valwind die in 2021 het dorp Leersum trof. De provincie heeft hier een rol omdat de belangrijkste doorgaande weg in het dorp (N225) een provinciale weg is. Vanaf de weg zijn de gevolgen van de valwind voor het straatbeeld goed waarneembaar.  Wat de VVD betreft geeft de situatie in Leersum aanleiding om herstelwerkzaamheden samen uit te voeren met naar voren gehaald groot onderhoud aan de N225 en de aanleg van een zogenaamde doorfietsroute van Utrecht naar Veenendaal. Door al deze werkzaamheden tegelijk op te pakken kan de overlast voor inwoners beperkt worden en kunnen er direct grote stappen gezet worden in het verhelpen van de gevolgen van de valwind. Het provinciebestuur is inmiddels in beweging gekomen om te kijken wat er mogelijk is. Duidelijkheid is er echter nog niet gekomen en het vervolg van deze kwestie is daarmee aan de nieuwe fractie. 

 

Een ernstige kwestie die dit jaar werd besproken in de Staten betreft de omgang met bedreiging aan Statenleden. Naast persoonlijke impact is het belangrijk dat eventuele schade snel wordt afgewikkeld. Tot verbazing van de VVD ontbreekt echter een Provinciale molestverzekering. Omdat het lijkt dat dit in meerdere provincies slecht geregeld is, riep de VVD de Commissaris van de Koning tevens op om met het ministerie van Binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties in gesprek te gaan om te kijken of het mogelijk is tot een collectieve regeling hiervoor te komen. 


Terugblik Statenperiode 2019-2023

In vier jaar Statenperiode is natuurlijk een veelheid aan onderwerpen de revue gepasseerd. Dit werd in mijn geval nog eens vergroot omdat ik de taak toegewezen had gekregen om de onderwerpen op te pakken die slecht binnen een bepaalde portefeuille pasten. Dat ging over van alles: denk aan regenboogvlaggen bij het Provinciehuis tot het optuigen van een provinciaal sportbeleid naast dat van gemeenten (waar we tegen waren, gemeenten kunnen dat veel beter zelf).  Hieronder zal ik een aantal van de onderwerpen beschrijven die voor mij het belangrijkst waren.


Als oppositiepartij is het soms lastig dingen gedaan te krijgen. Toch boekte de VVD-fractie in 2020 een groot succes. Een initiatiefvoorstel over revolverende fondsen werd unaniem door Provinciale Staten aangenomen. Het idee van een revolverend fonds is dat belastinggeld niet eenmalig aan provinciale projecten wordt besteed, maar dat het geld meerdere keren (revolverend) kan worden ingezet. In deze tijd met allerlei financiële steunpakketten zijn revolverende fondsen ‘hot'. Daarom vonden wij het belangrijk inzichtelijk te maken welke geldstromen door de fondsen heen lopen en welke resultaten bereikt zijn. Duidelijkere kaders over mate van revolverendheid, looptijd en exit-strategieën zijn naar voren gebracht. Zo is een belangrijke stap in verbeterde controle op provinciale financiën gezet. 


Een onderwerp dat ik in mijn periode goed op de agenda van Provinciale Staten heb kunnen zetten is de uitbreiding van het internationale schoolaanbod in de regio Utrecht. Ouders uiten daarover tegenover ons hun zorgen. De huidige locatie in Utrecht groeit al een poos uit zijn jasje. Expats die tijdelijk bij bedrijven in onze regio werken willen dat hun kinderen goed onderwijs kunnen genieten, dus is er op ons initiatief onderzoek gedaan naar de behoefte aan een dergelijke school waaruit klip en klaar naar voren kwam dat er een duidelijke vraag is van mensen die internationaal onderwijs willen. Dat de provincie na vier jaar nog altijd niet van de papieren- naar de bouwfase is gekomen doet vrezen voor het vestigingsklimaat voor bedrijven in onze provincie.


Het debacle rondom de werkzaamheden aan de sneltramverbinding Utrecht-Nieuwegein-IJsselstein en het daaropvolgende door ons aangevraagde spoeddebat is exemplarisch voor een provincie die soms te weinig kennis in huis lijkt te hebben voor het uitvoeren van grote infrastructurele projecten. Door geblunder met de vergunningaanvraag liep dit project onnodige vertraging op. De Gedeputeerde werd uiteindelijk gedekt door de coalitiepartijen waardoor het geheel met een sisser afliep.

Na twee termijnen in de Staten is het nu tijd voor iemand anders om het stokje over te nemen. Ik wens de nieuwe Statenfractie veel plezier en wijsheid toe.