Jaarbericht: de hoogtepunten van André van Schie

Andre van Schie, fractievoorzitter en woordvoerder algemeen. Wil je weten wat voor mij hoogtepunten waren in de afgelopen periode?

Het mooiste van de rol als volksvertegenwoordiger is in gesprek zijn met belanghebbenden over dat wat belangrijk is voor onze inwoners. De rol van de provincie als middenbestuur maakt dat we vooral veel overleg voeren met gemeenten, de Tweedekamerfractie en andere overheden. Onze fractie is daarom de afgelopen jaren veel in gesprek geweest met onze VVD fracties in de provincie. Dat doen we thematisch met achterbanbijeenkomsten, soms op korte termijn als er een actualiteit is. Door de coronamaatregelen zijn veel van deze bijeenkomsten digitaal geweest, maar daardoor waren ze niet minder bezocht of minder interessant, we hebben juist geleerd dat digitaal vergaderen snel, kort en efficiënt kan. Maar we missen wel enorm de gezelligheid voor-, tijdens en na de bijeenkomsten! Ook gaan we regelmatig fysiek en digitaal op bezoek bij gemeenteraadsfracties om de lokale thema’s die raken aan de provinciale taken te bespreken.  

Voor mij als fractievoorzitter zijn de hoogtepunten die debatten die over álles gaan, bij de begroting en de kadernota. Samen met onze woordvoerders en de financiële specialisten in de fractie bepalen we de lijn en maken we duidelijk waar de VVD staat in de provincie. Daarbij zijn de belangrijkste thema’s voor ons wonen, werken, bereikbaarheid en de energietransitie. Op die onderwerpen hebben we ook stevig ingezet in provinciale staten, onder meer met onze toekomstbegroting.  

Wij vinden dat er veel meer ruimte moet komen voor woningbouw, dat bereikbaarheid echt een ondergeschoven kindje is voor deze coalitie, dat economie en werkgelegenheid er niet zijn voor de overheid als sluitpost in de begroting, maar dat deze essentieel zijn voor onze inwoners én dat de inwoners recht hebben op een betaalbare en behapbare energietransitie, die zowel gewenst als onvermijdelijk is en die om scherpe ruimtelijke en financiële kaders vraagt, waarbij de rol van de gemeenteraad essentieel is.