Jaarbericht: de hoogtepunten van Juliette van Gilse

Juliette van Gilse, lid van Commissie Ruimte, Groen en Water en woordvoerder Groen & Water en lid van Commissie Milieu en Mobiliteit, woordvoerder Milieu. Wil je weten wat voor mij hoogtepunten waren in de afgelopen periode?

In maart 2020 had ik mijn eerste jaar als Statenlid erop zitten. Het was fijn om te merken dat na een jaar de onderwerpen steeds meer eigen werden en dat het politieke handwerk ook steeds meer vanzelf ging (over het schrijven van mijn eerste moties deed ik soms wel een dag, met veel getwijfel en een versleten 'backspace'-knop). Mijn eerste jaar heb ik mij onder andere volop ingezet op het stikstofdossier en in juli van 2020 mijn allereerste, bijna Statenbrede, motie aangenomen gekregen. Klik op de link. Die motie riep het college van GS op om meer interprovinciale samenwerking te zoeken, omdat het stikstofprobleem niet ophoudt bij onze provinciegrens.   

Ook in 2021 bleef het stikstofvraagstuk volop onder de aandacht, mede door het zoeken naar oplossingsrichtingen en pilots, waaronder de pilot Nieuwkoopse Plassen waar ik vanaf het begin erg enthousiast over ben en veel aandacht voor heb gevraagd. In de zomer was er helaas minder goed nieuws, een aantal stikstofbesluiten van de provincie zijn vernietigd door de rechtbank Midden Nederland. Door die besluiten zaten veel agrariërs in onzekerheid, waaronder ondernemers die grote investeringen hadden gedaan voor duurzamere stallen. Om die reden heb ik schriftelijke vragen ingediend en heb ik toegejuicht dat Gedeputeerde Staten in hoger beroep is gegaan tegen de uitspraken van de rechtbank Midden Nederland. Tijdens de behandeling van de jaarstukken hebben we meermaals gepleit voor structurele middelen en een lange termijn visie op het gebied van stikstof. Het college wil helaas vooral afwachten wat er landelijk gebeurt en wat er aan ons gevraagd wordt. Het is daarom erg spannend hoe het coalitieakkoord zal worden uitgewerkt. 

Het is belangrijk dat onze inwoners in een gezonde en veilige omgeving kunnen leven. Daarom zet ik mij in om excessen tegen te gaan. Eén van die excessen was de stankoverlast van de rioolwaterzuiveringsinstallatie Overvecht, die helaas zowel in 2020 als in 2021 speelde. De inwoners zaten lange tijd in een penetrante geur, die soms zelfs tot in de huizen doordrong en tot misselijkheid leidde. Samen met de stadsfractie en de waterschapsfractie hebben wij ons daarom langdurig ingezet voor het oplossen van die vervelende situatie en gepleit voor meer transparantie en handhaving. Afgelopen zomer hebben wij ook gezamenlijk een werkbezoek afgelegd aan de installatie om zelf van dichtbij te kijken, te ruiken en vragen te kunnen stellen.   

Op het gebied van natuur heb ik de afgelopen jaren, soms in samenwerking met onze recreatiewoordvoerder Vincent Janssen, er voortdurend voor gepleit dat onze inwoners moeten kunnen genieten van onze natuur. In april 2021 heeft dit geresulteerd in een aangenomen motie met als oproep de uiterwaarden, die worden toegevoegd als natuur aan het NNN-netwerk, zoveel mogelijk open te stellen en geschikt te maken voor recreatie. Klik op de link. Daarnaast is het gelukt de toezegging te krijgen van GS om onderzoek te doen naar meer veilig zwemwater in onze provincie. Op dit moment is er een tekort aan veilig en geschikt zwemwater en wordt de vraag in de zomer steeds groter. De komende tijd blijven wij daarom inzetten op de toegankelijkheid en beschikbaarheid van voldoende recreatiegebieden en zwemwater voor onze inwoners!